Toppmodern lackeringsanläggning för Rototilt ger snabbare produktion och ökad spårbarhet

När Rototilt, en av världens ledande tiltrotatortillverkare, byggde ut sin fabrik i Vindeln satsade företaget även på ett helt nytt måleri. Anläggningen levererades av Tervento i samarbete med Komab som ansvarat för bland annat styrsystem och programmering.

Rototilt tillverkar tiltrotatorer, redskap och styrsystem för grävmaskiner. Basen med huvudkontor och produktionsanläggning ligger i Vindeln fem mil utanför Umeå. Kunderna finns över hela världen och Rototilt har dotterbolag i Europa och Nordamerika.

För att möta den starkt ökade efterfrågan beslutade företaget i slutet av 2018 att bygga ut fabriken med mer än 4000 kvadratmeter. Ytan utrustas med en ny lackering och montering och ger mer plats för bearbetningsmaskiner samtidigt som flödet optimeras i hela fabriken.

Högre kapacitet och bättre flöden
Det nya måleriet ersätter det tidigare från 2007. Även då var Tervento leverantör.
– Att vi bygger ett helt nytt måleri är för att höja kapaciteten. Vi ser ett behov av ökade leveransvolymer och vi behöver lackera större komponenter än tidigare. Anläggningen är dessutom byggd för att korta genomloppstiden och att vi ska arbeta smartare. Vi har skapat en ny process med ett taktat och förbrukningsstyrt flöde som börjar innan lackeringen och fortsätter ända till slutmonteringen, berättar Simon Norgren, produktionsteknisk chef vid Rototilt.

Lackeringsanläggningen är indelad i zoner: Upphängning av gods, förbehandling, maskering, sprutbox, härdugn och nedhängning. Måleriet är toppmodernt och förutom den höga automationsgraden har mycket teknik byggts in för övervakning av processen.

– Vi har en spårbarhet av alla komponenter genom hela anläggningen. Vi gör även integrationer mot affärssystemet. Det här är ett omfattande projekt för oss. Måleriet är en av de största anläggningsinvesteringarna vi gjort, förklarar Simon.

Central del i tillverkningen
Anläggningen arbetades fram mellan Tervento och Rototilt. En handfull layouter kokades ned till den slutgiltiga lösningen. Skissandet började tidigt eftersom lackeringen är en central del av tillverkningsprocessen och det var viktigt att identifiera de utrymmen som behövdes i den totala utbyggnaden.

– För oss var det naturligt välja Tervento, Vi känner dem sedan tidigare och de var med i projekteringen. De var vårt första val. Tervento ville också att Komab skulle vara med i projektet vilket vi var nöjda med, säger Simon Norgren.

– För oss har det varit roligt att Rototilt vill utveckla konceptet och att de haft en tydlig ambition att göra saker ännu bättre och önskat förfina den nya lackeringen. Det höjer även oss som leverantör. Vi tycker om att få implementera ny teknik och ta fram nya och smartare lösningar, berättar Jonas Johansson, projektledare vid Tervento.

Några exempel är att doseringen av kemikalier i förbehandlingen är helautomatiserad, operatören i maskeringen ser på bilder vad som ska maskeras och kvitterar det. Nytt är även att en komplett tiltrotator i taget, med alla komponenter som ska lackeras, går igenom måleriet på vagnar och övervakas genom hela processen. De checkas in och ut. Efter den uppgraderade härdningszonen går kitet direkt till slutmonteringen. Anläggningen är även förberedd för att i framtiden kunna utökas med en parallell sprutbox för en robot som lackerar.

Komplett anläggning
I projektet har Tervento stått för lackeringsanläggningens alla delar och Komab har ansvarat för styrsystemet och all programmering för användargränssnitt och PLC. Komab har även gjort hela elkonstruktionen samt levererat hårdvaran för styrsystem och apparatskåp.

– Stora projekt kan alltid innehålla utmaningar. I det här projektet var det främst automationsgraden och spårbarheten, att hålla reda på alla objekt som ska tvättas, målas och torkas. Men vi har erfarenhet av liknande anläggningar så vi var trygga i lösningen. Det är en av anledningarna till att arbetet hos Rototilt har flutit på bra, säger Anders Edström, VD för Komab.

Anders har själv utfört allt programmeringsarbete. Förutom honom har Komab även haft med en elkonstruktör i projektet.

Flerårigt samarbete
Komab och Tervento har samarbetat i olika projekt under många år. Första projektet genomfördes för mer än 10 år sedan.
– Våra företag passar bra tillsammans, det finns en god personkemi mellan oss och de projekt vi samarbetat inom har varit lyckade, berättar Anders Edström.

– Tervento kommer med bra och genomarbetade underlag vilket gör det enkelt för oss att från början hitta rätt lösning, komma med ett genomförande som blir bra för kunden och att vi kan ge rätt pris. Det är till nytta för alla, fortsätter han.

Jonas Johansson på Tervento håller med.
– Vi på Tervento och Komab har alltid haft ett gott samarbete. Vi har samma mål, att erbjuda kunden rätt lösning och hålla en hög kvalitet och ambitionsnivå i det vi gör.

Lyckat slutresultat
Den nya lackeringsanläggningen har successivt tagits i bruk under våren 2020 och den gamla kommer inom kort att monteras ned.
– Vi är mycket nöjda med slutresultatet. Tervento och Komab har levererat en bra lösning som fungerar enligt våra krav och anläggningen har en hög finish. Allt är välgjort och ser bra ut. Även användargränssnitten för operatörerna är mycket lyckade, säger Simon Norgren.

Kontakta ossBeställ vårt nyhetsbrev
Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.