Räddningskammaren MRC 2 lanserad av Jama

Nya maskfria räddningskammaren MRC 2 lanserad av Jama

Jama har lanserat nya generationens mobila räddningskammare för säker användning vid arbete under jord, i till exempel gruvor, tunnlar och andra bergrum.

I den rostfria kammaren Jama MRC 2 sitter upp till åtta personer bekvämt i rumstemperatur och har tillgång till ren, frisk luft utan att använda andningsmasker och är helt skyddade mot brand, gas och damm.

Jamas räddningskammare - Jama MRC2

Att sätta sig i en räddningskammare innebär att en olycka skett och kan för många vara en omvälvande upplevelse. Eftersom de undsatta personerna kan behöva sitta många timmar i kammaren har stor vikt lagts vid kammarens miljö för att skapa en komfortabel, trygg och säker vistelse.

Kan andas som vanligt – slipper mask
I centrum är luftreningstekniken som renar luften från koldioxid och kontinuerligt tillsätter nytt syre för att bibehålla en god atmosfär i kammaren. Syrgasen tillsätts från en gastub och anpassas till antalet personer i kammaren. Utandningsluften fångas in via en ”scrubber”, en kassett som kemiskt binder koldioxiden.

– Vår lösning gör att behovet av friskluftsmasker elimineras, man kan helt enkelt sitta och andas som vanligt vilket även gäller vid besök i räddningskammarens toalett. Att slippa använda mask är en stor bekvämlighet och minskar stressen påtagligt, berättar Johan Marklund, Product manager R&D vid Jama.

Håller rumstemperatur och hindrar föroreningar
Räddningskammaren MRC 2 drivs i huvudsak av 230 volt men om strömförsörjningen bryts, aktiveras ett driftsäkert och väl tilltaget batteripaket som räcker upp till 50 timmar.

Kammaren är rostfri, underhållsfri och har välvda sidor för maximal tålighet. Säkerheten är mycket hög och MRC 2 uppfyller aktuella nationella och internationella standarder och riktlinjer som EN16191:2014, HSE samt ITA.

– I vårt segment är vi ensamma på marknaden med vår teknologi och att MRC 2 helt och hållet uppfyller alla krav och riktlinjer som finns för räddningskammare, till exempel konstant övervakning av luftkvalitet i kammaren, berättar Johan Marklund.

Mat, mobilladdare och Wifi
För att ytterligare öka komforten är kammaren utrustad med olika förnödenheter som mat, första hjälpen-utrustning, kortlek, spel och mobilladdare. Den är också förberedd för wifi.

Kammaren är även utrustad med toalett, nödutgång och visuella signaler som yttre ljud och ljuslarm, blå projicerande lampa för lokalisering, blå ljuslist vid ingången samt reflexer.

I projektet med Jama MRC 2 har Komab bistått med hjälp vid konstruktionsarbetet.

Kontakta ossBeställ vårt nyhetsbrev
Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.