Norska AS Titanias Wheelcarrier i Hauge uppgraderades med digitalt styrsystem – blev som ny igen

AS Titanias gruva i Hauge söder om Stavanger är ett av Norges ledande dagbrott. För en tid sedan uppgraderade Komab styrsystemet till gruvans Wheelcarrier. Tidigare styrdes maskinen analogt men nu är den utrustad med den senaste digitala tekniken och har även blivit fjärrstyrd.

En Wheelcarrier används för att förenkla arbetet med att montera och demontera hjul, hjulväxlar, nav och fjäderben på stora gruvtruckar. Produkten utvecklades ursprungligen av Komab men tillverkas och marknadsförs idag av Jama Mining Machines.

AS Titanias Wheelcarrier har tjänat gruvan väl i omkring 20 års tid. Nu var det emellertid dags för ett nytt styrsystem eftersom det tidigare som byggde på analog teknik och en kabelförsedd manöverenhet behövde bytas ut för ökad flexibilitet och säkerhet.

Bytte ut det gamla och installerade nytt
Komab ansvarade för att ta fram lösningsförslag och ritningar liksom att planera och utföra uppgraderingen. I stora drag gick arbetet ut på att byta ut och ersätta den gamla lösningen med nya elmoduler och proportionalventiler, en helt ny PLC-enhet samt en ny radiosändare för manövrering.

Förutom ett modernare styrsystem resulterade utbytet i förbättrade funktioner och utökade styrningsmöjligheter, till exempel kan Wheelcarriern svänga bättre, rotera 360 grader och hissen kan röra sig med ytterligare precision. Tack vare den nya fjärrstyrningen kan operatören dessutom gå fritt runt maskinen och manövrera den utan att behöva bry sig om vare sig kablage eller sin egen position.

Enklare att använda
– Allt funkar bra och våra mekaniker är supernöjda. Det nya styrsystemet är på alla vis mycket mer användarvänligt och flexibelt än tidigare, säger Kjell-Gunnar Stormo, underhållsansvarig på AS Titania i Hauge.

En uppgradering är ett hållbart, kostnadseffektivt och snabbt sätt att modernisera en utrustning. Kontakta Komab om du vill veta mer.

Fakta
Jama Wheelcarrier är en hanteringsutrustning för effektiv och säker precisionshantering av, hjul, hjulväxlar och nav/fjäderben till stora gruvtruckar. Bäraren drivs av både el och hydraulik och kan, tack vare de unika Mecanum-hjulen och en specialanpassad styrning manövreras helt fritt i önskad riktning i horisontalplanet. Den hydrauliskt manövrerade griparmen kan justera hjulet i alla övriga riktningar med millimeterprecision.
Jama Wheelcarrier är en unik produkt som på ett avgörande sätt förbättrar säkerhet och produktivitet vid underhåll av stora gruvtruckar, till exempel Cat 793 och Cat 797.

Bildmaterialet är hämtat från Jama.se och visar Wheelcarriern i en annan miljö än i Norge.
Kontakta ossBeställ vårt nyhetsbrev
Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.