Medarbetarintervju Marcus Runsten

Utvecklingsingenjör Marcus Runsten

Namn: Marcus Runsten
Ålder: 44 år
Bor: Örviken
Fritidsintressen: Allt som är roligt och gärna det som går fort!
Roll: Utvecklingsingenjör hos Komab
Började hos Komab: Maj 2023

Marcus Runsten började hos oss i maj 2023. Han är utvecklingsingenjör och har bred kunskap från programmering till att svetsa ihop prototyplösningar.

Välkommen till Komab!
– Tack, det känns kul att börja här.

Varför blev det Komab för dig?
– Jag fick kontakt med Pontus, som är VD, som presenterade en verksamhet och vision som jag tyckte kändes mycket intressant. Då den roll och de uppdrag vi diskuterade kändes klockrena för mig blev beslutet att byta till Komab relativt enkelt.

Vad gjorde du innan du började här?
– Närmast kommer jag från Boliden där jag varit anställd i åtta år. Jag började i Boliden på IT-avdelningen som systemintegratör. Efter en tid gick jag över till teknikavdelningen där jag jobbade uteslutande i automationsprogrammet med att, tillsammans med våra leverantörer, ta fram fjärrstyrda och autonoma gruvmaskiner.

Vad kände du till om Komab sedan tidigare?
– Jag kände till Komab ganska bra, dels för att min fru jobbade här tidigare, dels eftersom jag var med och byggde Komabs tidigare webbplats. Jag har dessutom jobbat tillsammans med medarbetare från Komab i ett samarbetsprojekt mellan Jama och Boliden.

Vad tar du med dig för erfarenheter till Komab?
– Jag fick smeknamnet ”gruv-MacGyver” av mina tidigare kollegor. Det var nog min inställning till ”omöjliga” utmaningar och min förmåga att hitta lösningar inom många olika områden som gav mig det smeknamnet. Jag tror att min bredd med kunskap inom allt från programmering till att svetsa ihop prototyplösningar passar bra i arbetet som konsult hos Komab.

Vad brinner du för i ditt arbete?
– Jag har alltid varit en problemlösare och trivs bäst när arbetet är en kombination av tankeutmaningar och att implementera lösningar praktiskt. Ett omväxlande arbete med möjlighet att utvecklas och lära mig nya saker helt enkelt. Jag tror att rollen som teknikkonsult hos Komab kommer att passa bra med många intressanta kunder och uppdrag.

Vad vill du vara med och utveckla hos Komab?
– Det händer mycket i industrin idag inom många intressanta områden som automation, fjärrstyrning och AI. Som systemutvecklare i grunden tror jag att min kompetensprofil blir ett bra komplement till Komabs styrka inom automation och mekanik för att möta dessa utmaningar. Jag tror att områden som AI, kamerastöd och fjärrstyrning kan bli framtida styrkor hos Komab.

Vad gör dig nöjd när du går hem efter arbetsdagens slut?
– Att känna att jag åstadkommit någonting. Det kan vara att jag hittat en lösning på ett problem eller kommit framåt i någon prototyptillverkning. En tidigare kollega menade att även motgångar kan vara framgångar så länge det leder till att man lärt sig någonting. Att komma fram till att en idé inte kommer att fungera leder alltid till att man kommer närmare en fungerande lösning.

Hur upplever du Komab som arbetsgivare?
– Nu har jag inte varit anställd mer än ett par veckor men jag känner några medarbetare sedan tidigare och har träffat flera från Komab i samband med mitt förra jobb. Det är ett trevligt gäng och alla verkar trivas i företaget. Att ha bra kollegor och bra ledning är viktigt för att trivas och det tycker jag att vi har hos Komab. Att arbetet är flexibelt och omväxlande med kort väg från idé till beslut utan onödig byråkrati gör att jag känner att jag kommer trivas bra här en lång tid framöver.

Kontakta ossBeställ vårt nyhetsbrev
Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.