Medarbetarintervju Lars Karlander

Projektledare Lars Karlander:

Gillar friluftsliv och att göra maskiner så bra att han själv vill använda dem!

Namn: Lars Karlander
Ålder: 44 år
Bor: Mobacken, Skellefteå.
Fritidsintressen: En kombination av teknik och friluftsliv. Har bland annat en egen CNC-maskin i garaget och åker gärna skidor eller paddlar kajak.
Gör på Komab: Projektledare
Började på Komab: Augusti 2019

Berätta vad ditt arbete som projektledare innebär!
– Jag är kundernas närmaste kontaktperson och ansvarar för att både budget och tidsplaner följs. Fattar beslut i olika frågor tillsammans med uppdragsgivaren så projekten drivs framåt. Har även kontakt med underleverantörer och andra konsulter i projekten.

Vad gör du just nu?
– Just nu arbetar jag med att ta fram ett helt nytt fordon åt en av våra kunder. Det är ett roligt men omfattande projekt med många tekniska val och där vi börjat från scratch. Vi jobbar med tydligt fokus på produktionsvänlighet, hållfasthet och ett bra användargränsnitt.

Berätta kort om din bakgrund, vad har du gjort innan du kom till Komab
– Innan jag började här var jag bandvagnskonstruktör i åtta år på Scandinavian Terrain Vehicles. Innan dess var jag hos Fumex och konstruerade pumputsug. Jag har även hunnit jobba åt Gestamp HardTech i Luleå där jag beräknade och ritade stötfångarsystem samt varit i Ö-vik och ritat lyftkranar åt MacGregor Cranes.

Hur var det att börja här?
– Jag gillar utmaningar och tycker det är roligt att få lära känna nya människor. Jag blev mycket väl emottagen och fick vara med på sommaravslutningen trots att jag inte hade börjat. Det var ett trevligt och informellt sätt träffa alla, det gjorde också att vi redan kände varandra när jag sedan började på riktigt efter semestern.

Hur kommer det sig att det blev Komab?
– Jag blev uppringd av dåvarande VD Anders Edström som undrade om jag var intresserad att börja här. Det fanns redan ett färdigt uppdrag som jag skulle få ta hand om. Jag tyckte det lät intressant och på den vägen är det!

Vad brinner du för i ditt jobb och vilken målsättning har du i de projekt du arbetar?
– Jag är mån om att göra ett bra resultat så att både beställaren men även slutanvändaren är nöjd. Om det är en maskin som ska göras så strävar jag efter att den ska bli så bra så att jag själv skulle vilja använda den. Jag vill att detaljerna ska vara genomtänkta.

När du går hem från arbetsdagen och känner dig extra nöjd, vad har hänt en sådan dag?
– En särskilt rolig dag är när vi haft praktiska tester, till exempel om vi genomfört ett slagprov, förstörande prov eller att vi monterat ihop något för första gången och sett att det funkar. Den verkliga delen, att se allt på riktigt är roligt, inte bara att arbeta med ritningar.

Hur är det att jobba här och hur är Komab som arbetsgivare?
– Min roll är frihet under ansvar. Jag styr mitt eget schema och har tillsammans med kunden en tidplan som ska följas. Arbetet är omväxlande och innehåller kontakter med leverantörer, montörer och slutanvändare. Någon dag i veckan sitter jag ute hos kund. Vi är idag en liten grupp på elva medarbetare men bara fyra på kontoret. Sen har vi roligt tillsammans, med en del gemensamma aktiviteter som att åka iväg till fjälls. Många gillar friluftsliv här.

Vilka är de främsta fördelarna att vara kund hos Komab?
– Det är att vi har kompetens inom både mekanisk konstruktion och elautomation. Vi på Komab kan leverera kompletta lösningar. Oftast är det olika konsultgrenar men vi har allt själva i huset och det blir mycket effektivt för kunden att vända sig till en leverantör. De flesta projekten behöver båda områdena idag. Vi har även lång erfarenhet inom våra områden som vi kan dra nytta av i våra projekt och när vi tar fram nya lösningar.

Kontakta ossBeställ vårt nyhetsbrev
Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.